Jeg har hatt en Canon EOS 5D Mark II i noen år nå og jeg har av og til sett at fokus er foran der jeg ønsker det skal være. Jeg har tenkt at det er objektivene mine som er problemet, men jeg sjekket litt mer her om dagen. Jeg bruker nesten alltid AI-Servo og problemet oppstår bare da, ikke i One Shot. I menyen har jeg satt Custom Function C.Fn III-7 til Aktivert, mens den standard er Deaktivert. Ved å aktivere denne funksjonen hjelper kameraet deg med å også bruke fokuspunkter rundt det punktet du har valg for fokus, noe som er veldig kjekt når man tar bilder av objekter som beveger seg raskt og mye (man slipper å ha objektet midt i valgte fokuspunkt hele tiden), men det har også en stor bakdel.

Se eksempel i bildet til høyre (klikk på det for å se det i større utgave). Når man skal ta bilde av noe som står stille, eks. en ting på et bord, så vil kameraet med C.Fn III-7 Aktivert bruke «hjelpepunktene» for å fokusere og da også prioritere det som er nærmest deg i bildet. Kameraet vil alltid prioritere det som er nærmest siden det mener at det er viktigst (til venstre i eksemplet).

Om man Deaktiverer denne funksjonen vil kameraet bare fokusere der du vil det skal fokusere, slik som til høyre i eksemplet.

Bildene i eksemplet er selvsagt tatt med en Canon EOS 5D Mark II 🙂 og en Canon EF 50mm f/1.2L helt åpen!

Nå sier sikkert mange at dette burde jeg ha oppdaget for lenge siden, men nå har jeg nå en gang ikke det og jeg har heller ikke lagt mye vekt på problemet, da jeg som oftest har tatt landskapsbilder med stor dybdeskarphet eller personer i aktivitet. Selv om jeg selvsagt har sett det fra tid til annen når jeg f.eks. har lagt meg ned i gresset for å ta bilder av en fin blomst eller lignende med et Macroobjektiv, men husk at du bare ser det om det er noe i skråplanet umiddelbart foran der du egentlig ønsker å fokusere og som dekkes av hjelpepunktene.

Nå skulle jeg bare ønske at det var mulig å legge inn direkte aksess til Custom Functions fra Min Meny, kan jo bare legge inn til C.Fn-hovedmenyene.